blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG riso
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Riso



Jak and Daxter – malý veľký zázrak
pridal Riso 6.10. 2005 o 18:47

Toto je recenzia, ktorá bola uverejnená na Zive 17. 4. 2002
********************************

Pamätáte si na Mária 64? Bola to hra, kvôli ktorej sa oplatilo kúpiť si Nintendo 64. Túto zvláštnu kúpu ste mohli s úsmevom na perách ospravedlniť faktom, že budete vlastniť najlepšiu plošinovku sveta. Ale iba do dnes. Prichádza totiž Jak and Daxter – prichádza nový kráľ!

Pamätáte si na Mária 64? Bola to hra, kvôli ktorej sa oplatilo kúpiť si Nintendo 64. Túto zvláštnu kúpu ste mohli s úsmevom na perách ospravedlniť faktom, že budete vlastniť najlepšiu plošinovku sveta. Ale iba do dnes. Prichádza totiž Jak and Daxter – prichádza nový kráľ!

Od vzniku značky Playstation sa vedú siahodlhé spory o tom, ktorá herná postava bude vyhlásená za maskota značky. Najprv sa vsádzalo na Abeho, neskôr na Spyra no najväčšie nádeje sa vkladali do Crasha. Každá herná konzola predsa potrebuje nejakú ľahkoidentifikovateľnú pop ikonu.

Sega má (mala) svojho nadzvukového ježka – Sonica, Nintendo stále vydáva nové a nové hry s inštalatérom Máriom (prípadne s alternatívnym Pikachuom), Abe prešiel do stajne X-Boxu a Playstation? Tá "mala" svojho Crasha…musím však povedať, že mala, lebo aj keď Sony nikdy oficiálne nevymenovala Crasha za maskota tak ho ľudia tak brali. Jeho posledná hra na PS2 však dopadla žalostne (viď recenzia). A tak sa stalo, že originálny "Crash team", ktorý doteraz vyrábal Psone hry s austrálskym vačnatcom potichúčky pracoval v ústraní na projekte, ktorý môžem smelo prezentovať ako najdokonalejšiu a najprepracovanejšiu plošinovku všetkých čias a jednoznačného Mario-killera.

Čo nám teda táto hra, ktorú tak smelo vychvaľujem? Všetko, čo ste kedy chceli od hry. Skvelú grafiku, prepracované postavy, množstvo originálnych nápadov, dokonalé využitie overených herných postupov, záplavu gagov, minimálnu načítavaciu dobu, automatický save a množstvo prvotriednej zábavy. Vyjadrujem sa v superlatívoch, ale inak to ani nejde. Hra sa síce tvorila v tichosti, ale jej samotné uvedenie predchádzala dômyselná reklamná kampaň. Dokonca sa niektoré spoty objavili aj v našej najúspešnejšej komerčnej televízii. Kto to teda sú tí Jak a Daxter?

Dej je jednoduchý. Jak a Daxter sú nerozluční priatelia ktorí sa napriek zákazu starešinu sa vyberú preskúmať ostrov na ktorý je už po stáročia zakázaný vstup. Nachádzajú sa tam totiž pozostatky pravekej civilizácie Precursorov a samozrejme takéto mystické miesta bežne priťahujú okrem dobrodruhov aj adeptov na svetovládu a náboženských zblúdilcov. Naši hrdinovia nanešťastie pri takomto výlete vyrušia práve takéto indivíduá a pri úteku zapríčinia nedobrovoľnú transformáciu Daxtera z ušatého chlapíka na niečo silne podobné neurotickému svišťovi. Ak ste videli skvelú ukážku z pripravovanej animovanej kinobomby ICE AGE, tak ste doma. Dej hry je vďaka Daxterovej neuróze a prehnanému egu svižný a plný humorných gagov (viď šablozubá veverička v ICE AGE). Napríklad po každom získaní energetickej kapsle vám Daxter predvedie praštenú tanečnú alebo športovú vsuvku a už tento fakt pôsobí ako dostatočná motivácia. Samozrejme sa stretnete aj s Kráskou a mnohými komickými postavičkami v radoch dedinčanov ako aj zloduchov.

V hre ovládate Jaka a vašou úlohou bude navrátiť Daxterovi jeho „ľudskú" podobu a popri tom aj zachrániť svet a získať srdce menovanej krásavice. Jednoducho klasická zápletka. Ak si však myslíte, že je to vzhľadom k banálnej zápletke aj banálna hra, tak sa mýlite. To čo vám ponúka tento titul tu totiž v takejto komplexnej miere ešte nikdy nebolo. Pohybujete sa po obrovských lokáciách väčšinou bez únavnej načítavacej doby, v diaľke vidíte okolité ostrovy, ktoré žijú svojim vlastným životom, nad vami v "reálnom" čase vychádza a zapadá slnko, oceán sa prirodzene vlní a vy si môže namiesto namáhavého zachraňovania sveta odskočiť a trochu si zaplávať. Váš pohyb je limitovaný len prítomnosťou strašne pažravej ryby, ktorá Vás moc ďaleko nepustí. Niekedy Vás zožerie dokonca aj pri náhodnom páde do vody…Určite sa vám mnohokrát stane, že prestanete plniť zadané úlohy a fascinovane sa budete potulovať po okolí – tak je nádherne vykreslené. Je vidieť, že v tejto hre bola venovaná mimoriadna pozornosť dizajnu a grafickým návrhom, ktoré si podľa mňa zasluhujú zvláštne ocenenie. Dokonca na DVD nájdete aj množstvo skvelých bonusov z produkcie a príprav. Dojem z hry je naozaj ohromujúci a ťažko sa opisuje. Úlohy, ktoré musíte postupom času splniť sú komplexné a náročné v pozitívnom význame – nejedná sa len o klasické zbieranie peniažkov. Činnosti sa neustále prelínajú a tak sa vám nemôže stať, že by ste sa niekedy nudili.

Pravdepodobne niekedy po dvoch hodinách zbesilého hrania chytíte obal a začnete podobne študovať popis hry, lebo budete mať dojem, že sa nejedná o plošinovku, ale o japonské RPG. Tomuto mylnému faktu dopomáha aj silne ovplyvnenie mangou a anime. Stretnete sa s množstvom minihier (musíte

napríklad chytať ryby... mimochodom toto je obľúbená minihra v sérii Breath of Fire) a budete musieť zabudnúť aj na klasickú istotu plošinovkára – na levely. Nezmizli úplne, ale sú integrované do obrovských lokácií. Všetko je prepojené navzájom a vy môžete plniť viacero úloh na viacerých miestach. Výber záleží len na vás a vašej nálade. Aby ste nezabudli, čo ste vlastne chceli splniť, tak stačí hru zapauzovať a listovať v zozname akcii. Keď si k tomu prirátate všetko to skákanie, zbieranie, bojovanie, riešenie hádaniek, lietanie, strieľanie a plávanie – nie je čo ďalej riešiť.

Aj keď táto hra je už na trhu asi štyri mesiace, je to jednoznačne desiatkový titul ktorý musí vlastniť KAŽDÝ majiteľ PS2. Rýchlo teda bežte do obchodu, lebo ďalší titul s našimi dvoma poplatenými hrdinami je už na ceste.



Prístupov 2749
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
A už sú tu zase Vianoce
[ 24.12.2009] (príspevkov 0)
Vianočná karta
[ 23.12.2007] (príspevkov 0)
Známi ľudia na GC 2007
[ 10.10.2007] (príspevkov 5)
Miesta, kde sa točil Star Wars a Indy
[ 25.7.2007] (príspevkov 12)
Treba komentár?
[ 20.6.2007] (príspevkov 4)
Ďalší číselný úlovok
[ 19.6.2007] (príspevkov 2)
LOST - Finále 3. série
[ 22.5.2007] (príspevkov 3)
Nový prírastok do rodiny
[ 20.5.2007] (príspevkov 6)
Bratislavský autosalón
[ 21.4.2007] (príspevkov 11)
Polnočný launch PlayStation 3
[ 23.3.2007] (príspevkov 7)