blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG riso
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Riso



Kingdom Hearts – zrodenie novej generácie
pridal Riso 8.10. 2005 o 19:07

Táto recenzia bola uverejnená na Zive 21. 1. 2003
*********************************************************

Kolektívnym otcom tejto hry je bezkonkurenčne najlepší herný vývojový team sveta - SquareSoft. Matkou je zase spoločnosť Disney studio známa najväčšími skúsenosťami s tvorbou animovaných rozprávok. Dieťa teda zákonite musí byť buď geniálne alebo úplná obluda...

Maniodepresívni satanistickí metalisti! V záujme zachovania vašej duševnej choroby nepokojne odíďte. Rovnako aj zatrpknuté učiteľky prosíme o opustenie tejto stránky a vezmite so sebou aj všetkých "serióznych" hráčov (však vy viete koho myslím). Zostať tu môžu len ľudia, ktorých naozaj bavia Hry a ktorí ešte nezabudli aké krásne je snívať a vôbec im pri tom nevadí, aká forma hry alebo sna to bude. Koniec oznamu!.

Nechápete prečo považujem svoj apel na podporu snívania za potrebný? V prípade tejto hry potrebný asi je. Určite by ste ju totiž obišli bez povšimnutia. Ale možno to tak tmavo vidím iba ja. Možno ma už opantala temnota. Veď napokon denne snívame a nehanbíme sa za to. Sú to možno zvláštne sny kde vystupujú Hobiti alebo podivné bytosti z kníh Neila Gaimana, komixové prízraky či tureckí kamionisti. No možno sú to len také obyčajné sny s dominou v čiernej koži a s pútkami. Tak prečo by tým snom nemohol byť napríklad aj šialený mix japonského RPG a Disneylandu?

Pýtate sa prečo som písal také dramatické upozornenie na začiatok? Lebo po období sviatkov a míňania prémií prichádza zákonite depresia a táto hra by vás od nej mohla oslobodiť. Je to podľa mňa pri všetkej vážnosti najmilšia hra minulého roka a najškaredší trójsky kôň pre konkurenciu. Nikto počas celého obdobia jej vývoja nečakal, že vzbudí vôbec nejaký serióznejší záujem. Prvý šok teda zákonite prišiel na E3, kde hra obstála v drsnej RPG konkurencii z všetkých platforiem. Je pravda, že až také vážne to s tým RPG nie je, ale je to čistá esencia geniálneho príbehu, najlukratívnejšej herno–rozprávkovej licencie všetkých čias a úžasného vizuálneho spracovania. Za týmito slovami si plne stojím aj keď v hre vystupuje Medvedík Pú.

Druhý šok z Kingdom Hearts nastal, keď sa táto hra stala jednou z najpredávanejších titulov počas predvianočného obdobia v Európe a Ázii a tretí, keď Japonci ohlásili jej druhé vydanie (mimochodom kompletne prepracovanej verzie). Samozrejme hra má aj svoje chyby, ktoré sú však mnohokrát spôsobené iba nepochopením zámeru tvorcov verejnosťou. Také množstvo šikmookých maniakov sa predsa nemôže mýliť. Takže sa pozrime na túto rozporuplnú hru o ktorej tu tvrdím, že stojí za seriózne hranie.

When light turns to dark

The calm becomes the storm

When reality is a dream

Then good must face evil

Kde bolo, tam bolo, bolo raz veľké kráľovstvo kde vládol mocný kráľ Mickey Mouse prezývaný Mikimaus.........ehm....uznávam, je to trochu uletené, ale budiž. Všetci boli tak šťastní a spokojní až sa okolitým kráľovstvám z toho robilo zle od žalúdka. Ale prišiel na psa mráz a nastal Deň Otvorených Dverí Pre Háveď Z Temnoty. Brány medzi dobrom a zlom sa otvorili a na zem prišla Bezcitnosť, ktorá nepozná lásku, pri slove zľutovanie sa pozerá do slovníka cudzích slov a zásadne si nemení ponožky. Bezcitní (Bezsrdcí) ukradli múdreho kráľa po ktorom zostal iba ušatý erb a rozprávková krajina vykročila priamo do záhuby.

Tam, kde je zlo sa však musí zákonite objaviť aj neohrozený bojovník. Hrdinom nášho príbehu je chlapec Sora, ktorý žije so svojimi priateľmi na malom tichomorskom ostrove a dokonca je od pôvodného príbehu vzdialený o celú dimenziu. Zlo však nepozná hraníc a ako sa hovorí v úvode hry: existuje mnoho svetov, ale všetky majú rovnakú oblohu. Náš hrdina sa pôsobením temných síl prepadne v neskutočne efektnej animácii do temnoty ktorú ohraničujú len vitrážované kruhy s vyobrazením Snehulienky, Popolušky a Šípkovej Ruženky….

Viem, čo si myslíte. Že mám určite momentálne biely nos, v ruke slamku a mal by som s tým svinstvom prestať. Takže na svoju obranu vymenujem pár vecí ktoré milujem aby ste videli, že som zdravý. Momentálne čítam pokračovanie legendárnej mangy Ghost in the Shell, včera som dočítal Cowboy Bebop a vraždil som dinosaurov v Turok Evolution, ktoré som prekladal hrou LOTR: Two Towers. Okrem toho som pozeral Hard Boiled s Chow-Yun Fatom a pil som pri tom Lobovské "Šestipívo". Dúfam, že teraz uznáte, že som úplne v pohode. Vráťme sa však k záchrane sveta.

Počas krátkeho úvodu v temnote je náš hrdina oslovený, aby si vybral cestu, ktorou chce ísť. Môže byť bojovníkom, mágom alebo ochrancom. Vaša voľba však nebude jednoduchá. Jednej schopnosti sa budete musieť na oplátku zbaviť. Presne po vzore Final Fantasy X nasleduje po pekelnej animácii a krátkom úvode hrozivo vyzerajúci úvodný boss, na ktorom sa máte naučiť ovládať pohyby, taktiku a kontrolovať MP a HP. Všetko prebieha v reálnom čase a napriek predchádzajúcemu prirovnaniu nečakajte žiadne Final Fantasy. Je to skôr niečo ako Dark Cloud a Phantasy Star Online. To sú však tiež skvelé hry. Po víťazstve nad naozaj nechutným bosom a jeho posluhovačmi vám z tej temnoty konečne svitne a uznáte, že toto NIE JE úplne detská hra aj keď pokračovanie je zdanlivo pokľudné a obnáša pobehovanie po pláži, zbieranie predmetov potrebných na Cestu a veľké množstvo minihier. Zdanie však klame. Kľud bude trvať len krátku dobu a hra sa zmení na drsný boj proti Bezcitným prekladaný masívnym príbehom. To však nie je všetko.

Od prvého momentu budete stretávať viacero povedomých osôb a aj keď vám nechcem a ani nesmiem vykecať kto všetko tam vystupuje a čo sa stane, tak vedzte, že úvodné logo SquareSoftu obnáša copyright na roky 1990, 1997, 1999, 2001 a 2002. Už vám to došlo?! Ešte vám snáď môžem povedať, že Mikimaus nebude bohužiaľ jediný, koho unesú. Verte mi, máte sa na čo tešiť. Okrem postáv je prebratá aj "Light" verzia manažmentu charakteru a skupiny. V hre uvidíte prehľadnú obrazovku so všetkými tými schopnosťami, skúsenosťami, predmetmi a podobne. Ovládanie je intuitívne, akcie si vyberáte šípkami na digitálnom pade a ako celok je maximálne zjednodušené a zracionalizované. Takže sa všetko naučíte behom 10 minút a iba PC stratégom vďaka nepochopiteľnej jednoduchosti to bude trvať o cca 16 dní dlhšie.

Zaujímavá je aj zvukovo-hudobná stránka projektu. Hlavnú postavu nahovoril asi najprofesionálnejší "detský" herec súčasnosti Haley Joel Osmont (A.I. – Umelá inteligencia a Šiesty zmysel). Hudba nie je síce od N. Uematsu, ale aj tak je to typicky japonská lyrika tentokrát však šikovne zmixovaná so západnou filmovou pompéznosťou. Toľko bolo asi prebraté okrem špičkového príbehu od Square. Skrátka však neprídu ani deti a dospeláci, ktorí nepoznajú Japonské RPG a milujú "iba" Disneyho postavičky. Je ich tu niečo cez 100 (takmer všetky) a to je už naozaj obrovské číslo. Sú tu klasické ako Káčer Donald, Pinocchio, Peter Pan, Alenka a celá Ríša divov, Snehulienka, Tarzan, Popoluška, Leví kráľ, Malá morská víla, Goofy, Pluto, ale aj netradičné ako postavičky z Nightmare Before Christmas. Čo je však potešujúce je fakt, že sú vyobrazené v maximálnej filmovej kvalite a prinášajú do hry obrovskú dávku skvelého humoru. Viackrát sa mi stalo, že som sa naozaj rehotal pri vstupoch magora Donalda. Hra v podstate neustále osciluje medzi náročným filozofickým príbehom a čistou radosťou z rozprávok. Ak by som to mal prirovnať ku konkurencii, ktorá sa živí výrobou "detských" titulov, tak toto je jednoznačne to najdrahšie Ferrari vystavené v Ulambátarskej továrni na Moskviče.

Viem, že to budete brať ako pochlebovanie, ale stačí tak málo. Vyskúšajte, alebo aspoň si pozrite prekrásne intro. Hneď budete vedieť, či to je váš štýl alebo nie. Verím totiž, že táto skvelá hra naozaj veľa ľuďom nesadne. Ja som však očarený, lebo už asi 5 rokov pozerám kvôli mojej dcére všetky rozprávky a hľadám vhodné hry a viem akým humusom je náš trh zaplavený. Rovnako viem, že Disney mnohokrát vypustí totálnu kravinu na trh len aby zarobili, ale verte mi - toto je naozaj perla, aká sa urodí raz za 10 rokov. A Square je predsa zárukou tej najvyššej kvality. Je to detská hra, ktorá naplno zaujme herný dorast, ale aj ich rodičov. Určite by ste chceli, aby raz vaše deti hrali vaše obľúbené tituly, ale dnes je trochu iný svet. Deti už nebaví ani čítanie a ani hranie komplikovaných vecí. A Kingdom Hearts môže byť jedna z pekných ciest ako deťom ukázať silu Príbehu. Ale nemyslite si, že toto sú nejaké reklamné žvásty. Tento titul má aj silne negatívne stránky. Hra bola počas sviatkov u nás doma dosť drsne testovaná nájazdmi návštev s deťmi. Môžem zodpovedne vyhlásiť, že napriek počiatočnej detskej radosti prišlo aj na plač a to hlavne vtedy, keď dovtedy seriózni oteckovia bezcharakterne vytrhli deťom ovládač a my sme mali o večerný program postarané. Už mám dokonca prísny zákaz Kingdom Hearts pred návštevami púšťať. 

Fear locks the light in darkness

Courage is the key

Unlock your destiny

Každý, kto už zabudol o čom boli rozprávky má teraz jedinečnú schopnosť oživiť si spomienky. Aj budhistickí majstri predsa upozorňujú na fakt, že nešťastie ľudí nespočíva v starnutí, ale v tom, že zabudnú mať čistú myseľ prístupnú radosti zo života. Mnohokrát nás od filmov a hier odradí už len púha prítomnosť "nežiadúcich" roztomilých postáv, ale takto by sa ľahko mohlo stať, že nám uniknú diela ako Shreck, Monsters alebo Ice Age. A o hrách to platí rovnako. Takže nezatracujte niečo, čo má namiesto hlavných hrdinov deti a všetku tú háveď s Káčerom Donaldom na čele.

Fear locks the light in darkness

Courage is the key

Unlock your destiny

Každý, kto už zabudol o čom boli rozprávky má teraz jedinečnú schopnosť oživiť si spomienky. Aj budhistickí majstri predsa upozorňujú na fakt, že nešťastie ľudí nespočíva v starnutí, ale v tom, že zabudnú mať čistú myseľ prístupnú radosti zo života. Mnohokrát nás od filmov a hier odradí už len púha prítomnosť "nežiadúcich" roztomilých postáv, ale takto by sa ľahko mohlo stať, že nám uniknú diela ako Shreck, Monsters alebo Ice Age. A o hrách to platí rovnako. Takže nezatracujte niečo, čo má namiesto hlavných hrdinov deti a všetku tú háveď s Káčerom Donaldom na čele.

Tarzan for president!

Vzhľadom k dávnejšie popísaným problémom s uploadom obrázkov som priložil len tri väčšie a ostatné sú stále malé. Tá imitácia kinofilmu je iba krátka upútavka na trailer. Verte mi, že to treba vidieť v pohybe.



Prístupov 3229
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
A už sú tu zase Vianoce
[ 24.12.2009] (príspevkov 0)
Vianočná karta
[ 23.12.2007] (príspevkov 0)
Známi ľudia na GC 2007
[ 10.10.2007] (príspevkov 5)
Miesta, kde sa točil Star Wars a Indy
[ 25.7.2007] (príspevkov 12)
Treba komentár?
[ 20.6.2007] (príspevkov 4)
Ďalší číselný úlovok
[ 19.6.2007] (príspevkov 2)
LOST - Finále 3. série
[ 22.5.2007] (príspevkov 3)
Nový prírastok do rodiny
[ 20.5.2007] (príspevkov 6)
Bratislavský autosalón
[ 21.4.2007] (príspevkov 11)
Polnočný launch PlayStation 3
[ 23.3.2007] (príspevkov 7)